2o OTC & Cosmetics Conference:
"Τα οφέλη της Αυτοθεραπείας για Πολίτες και Οικονομία"

Panel 1

Αυτοθεραπεία: Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα

Η Αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες των ανθρώπων για την επίτευξη και διατήρηση της ατομικής υγείας τους, καθώς και εκείνες για τη πρόληψη ή τη φροντίδα της ασθένειας. Πρόκειται για μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει:

 • Την υγιεινή (ατομική και γενική)
 • Διατροφή (το είδος και την ποιότητα της τροφής)
 • Τον τρόπο ζωής (αθλητικές δραστηριότητες)
 • Περιβαντολογικούς παράγοντες (συνθήκες διαβίωσης, κοινωνικές συνήθειες)
 • Κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες (επίπεδο εισοδήματος, πολιτισμικές απόψεις)
 • Την Αυτοθεραπεία

Αυτοθεραπεία είναι η επιλογή και η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από τους ίδιους τους ασθενείς για την αντιμετώπιση αυτοαναγνωριζόμενων ασθενειών ή συμπτωμάτων. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Αυτοθεραπεία είναι κομβικής σημασίας.

Το φαρμακείο εξελίσσεται πλέον σε μία μονάδα υγείας, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας της κοινότητας και η δράση του έχει πολλαπλές πτυχές:

 • Προσφέρει την συμβουλή του για την διαχείριση συμπτωμάτων και διαταραχών υγείας, προτείνοντας σκευάσματα που δεν απαιτούν συνταγή.
 • Παρέχει πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά
 • Εκπαιδεύει το κοινό. Προάγει την υγεία ενημερώνοντας για θέματα υγείας για εποχιακά νοσήματα και λοιμώξεις και αλλεργίες,
 • Προσφέρει διατροφικές συμβουλές
 • Προτείνει συμπληρώματα διατροφής, αποτρέποντας την πολυφαρμακία και την χρήση ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
 • Προσφέρει την δυνατότητα διαγνωστικών ελέγχων (όπως μέτρηση της πίεσης) καθώς και ερμηνεία διαφορών διαγνωστικών εξετάσεων.
 • Προάγει την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων
 • Πραγματοποιεί φαρμακοεπαγρύπνηση καταγράφοντας πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και τοξικότητα απο την χρήση των φαρμάκων στην κλινική πράξη
 • Συμβάλλουν σε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για την προστασία της δημόσιας υγείας

Panel 2

Αγορά ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα: Εμπόδια, Προοπτικές, Προτάσεις

Αυτοθεραπεία είναι η χρήση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τους ασθενείς για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας.

Η ανάπτυξη της αυτοθεραπείας με τη χρήση ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες, όσο την Κοινωνική Ασφάλιση και την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας το 2015 ανήλθε σε περίπου 407 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,5% σε σχέση με το 2014. Γεγονός που δείχνει τη μεγάλη δυναμική του κλάδου παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το το 60% των ΜΗΣΥΦΑ παράγεται στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η προώθησή τους δημιουργεί τους όρους για την επανεκκίνηση των εγχωρίων επενδύσεων και την αναγκαία ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι, η υπόθεση της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερμαρκετ προκάλεσε σύγχυση στο κοινό για την Αυτοθεραπεία. Αντικειμενικός στόχος λοιπόν του συνεδρίου είναι να διαλύσει τους μύθους και να αναδείξει τις αλήθειες γύρω από την Αυτοθεραπεία και τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν νέα δεδομένα και προτάσεις, που αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των ΜHΣΥΦΑ στη χώρα μας:

 • άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και αντικινήτρων.
 • τακτική επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
 • απλοποίηση των ρυθμιστικών διαδικασιών
 • ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων από κοινού με την φαρμακοβιομηχανία

Η κυβέρνηση αποφάσισε το καλοκαίρι να ορίσει τα λεγόμενα ΓΕΔΙΦΑ (Φάρμακα Γενικής Διάθεσης), τα οποία αποτελούν μόνο το 13% των ΜΗΣΥΦΑ και θα μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Παράλληλα, καθόρισε αυστηρούς όρους για τη διάθεσή τους από σούπερμαρκετ και παντοπωλεία. Μένει φυσικά να δούμε πώς θα εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις στην πράξη.

Panel 3

Η δημιουργική πώληση στα καλλυντικά: Αναγκαιότητα ή Πρόκληση;

Η δυναμική αγορά των καλλυντικών διαθέτει σήμερα πολλά πρόσωπα. Από τα καλλυντικά ευρείας διανομής, ως εκείνα της επιλεκτικής διανομής σημαντική θέση στη συνείδηση των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αποκτούν και εκείνα που διατίθενται από το κανάλι του φαρμακείου. Τα τελευταία χρόνια το Φαρμακείο βλέπει το ποσοστό του μεριδίου του στην αγορά να αυξάνεται σταδιακά, καθώς και οι φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, αναπτύσσουν καλλυντικά προϊόντα.

Τα επόμενα χρόνια αποδεικνύονται σημαντικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του καναλιού του Φαρμακείου, σε συνδυασμό αλλά και ανεξάρτητα από ακόμη ένα νέο και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο, αυτό του e-shop. Η αλλαγή των προτύπων στην πώληση των καλλυντικών απαιτεί και εκπαίδευση στις αρχές της δημιουργικής πώλησης, αλλά και ανάδειξη του ρόλου των καλλυντικών για τον σημερινό Έλληνα καταναλωτή και τη σχέση τους με τις άλλες υπηρεσίες ομορφιάς και φροντίδας, ως «συνεργάτες» πλαστικών χειρουργών και δερματολόγων.